Парламентарна комисия ще нищи замърсяването на питейна вода с уран
28.04.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентът създаде временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България.

Комисията ще проучи причините за възникване на замърсяването и последиците за здравето на гражданите. Тя ще трябва да предложи законодателни промени, действия и мерки за преодоляване на съществуващите рискове и заплахи за околната среда, живота и здравето на българските граждани.

Анкетната комисия се създава за срок два месеца на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Председател ще бъде Георги Колев от „Обединени патриоти“ и членове – Станислав Дечев и Александър Ненков от ГЕРБ, Атанас Костадинов и Манол Генов от „БСП за България“, Йордан Апостолов („Обединени патриоти“), Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов от ДПС и Полина Христова и Андон Дончев от „Воля“.

Поводът за създаване на комисията са зачестилите случаи в страната на продължаващо и устойчиво превишаване на пределните стойности за съдържание на уран и алфа активност във вода, предназначена за питейно-битови нужди, както и възникналите съмнения за задържане, укриване и забавяне на информация за замърсяването.

По предложение на БСП депутатите създадоха още една временна комисия. Тя пък трябва да анализира случаите на неизплатени заплати в страната. Освен със заплатите комисията ще се занимава и с некоректните работодатели, които осигуряват работниците под задължителния осигурителен праг, принуждават ги да полагат извънреден труд или нямат договори, според Драгомир Стойнев от БСП. Тази комисия ще бъде председателствана от Диана Йорданова от ГЕРБ, след като предложението мястото да заеме Стойнев не беше прието.

About the Author :

Leave a reply