Дим от запаленото сметище в Ихтиман причинил катастрофата на магистрала Тракия
05.07.2017  //  By:   //  Актуално  //  1 comment

21 души са пострадалите на магистрала „Тракия“ рано сутринта. Те са настанени в пет столични болници, а двама мъже са с опасност за живота. Тежки верижни катастрофи с десетки автомобили и в двете платна в района на Ихтиман блокираха хиляди хора и затвориха движението. Няма жертви, но е голям броят на ранените като някои от тях са в критично състояние.

В последните няколко дни на няколко пъти сметището се е възпламенявало. Димът от него, заедно с мъглата е допринесъл, а някои шофьори са карали с висока скорост. Магистралата е затворена само в едната посока, а в другата са разрязали мантинелите. Всички столични болници са били в готовност да приемат пострадалите.

„Причината е самозапалването на сметището на град Ихтиман. Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи. Освобождаваме магистралата, завършват огледите. Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия“, каза инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според Наталия Николова – окръжен прокурор на София – „е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за ПТП-то, което е станало в посока към Пловдив. Към настоящия момент се извършва оглед на обстановката за посока към София. С протокола за оглед започва и досъдебно производство.

Двама мъже на 45 и 50 години са с опасност за живота. Те са от настанените в болница „Света Анна“ и са с тежки шийни травми. Там са откарани още 13 души – сред тях има четири деца, две от които са от Сърбия и са с лицево-челюстни травми. Другите две деца са с комоцио и травма на бедрото, а опасност за живота им няма. Останалите пациенти са настанени за лечение в различни отделения на болницата, съобщиха от болницата.

В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима души с единични и множествени трамви. В „Токуда“ са приети двама души с фрактури, а в „Софиямед“ е оказана помощ на мъж и жена със счупване на подбедрицата и шийна травма.

В „Пирогов“ са приети четирима души. Сред тях са дете на 2 години и 16-годишната му майка. Детето е с мозъчно сътресение. Две жени на 67 и 80 години са с по-тежки травми и с опасност за живота.

Снимка: бТВ

About the Author :

Leave a reply