Мирослав Боршош сключвал неизгодни договори докато бил шеф на НДК
31.07.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи с констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от страна на бившия директор Мирослав Боршош, съобщи Дарик.

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга.

През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. – шест за 80 896 лв. „Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП“, пише в доклада.

Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал.2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино „Люмиер“ не е проведена обществена поръчка.

В доклада се посочва, че в нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори.

Пак в нарушение на същия правилник НДК било управлявано без бизнес програма. От констатациите става ясно, че Боршош е сключвал договори за наем, без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначени били хора без професионален опит за съответната длъжност.

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на председателството, излязъл 600 000 лв., пише „Труд“, позовавайки се на документи, с които изданието разполага.

Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано. По време на заседанията на временната комисия НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система се оказало, че не могат да я монтират отново.

Това наложило доставка на нов „Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли“. Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв.

Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причина била побългаряването на модулната конструкция. Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.

Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството. Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.

Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply