Природозащитници бяха обвинени от бизнеса в „зелен рекет“
16.08.2017  //  By:   //  Актуално  //  4 коментара

България ще изтръпне, когато разбере колко са териториите, включени в мрежата Натура 2000, предупреди Тодор Георгиев, секретар на Национална асоциация „Българско Черноморие“, цитиран от Дарик. Преди седмица правителството напомни, че земите в Натура  2000 в страната ни са 34%, а средния процент за Европа е една 18%.

Природозащитници обаче отрекоха тези проценти и заявиха, че те са далеч по-малко. Междувременно бизнесът отчита отлив на инвестиции заради несигурността на бъдещето на проектите. „В България има неоснователно висок процент на земите в Натура 2000, защото природозащитни организации получават милиони от Европейския съюза за опазване на биоразнообразието“, алармира за Дарик Тодор Георгиев.

„Те не са 34%, а 38,5%, тъй като природозащитниците крият едни биокоридори, които никой не е извадил наяве. Ще изтръпне България, когато види и тях. Не е включена и зона „Био“, която 2014 г. по спешност бе приета и докладвана в ЕК. Доста неща не са включени, а заедно с тях и новите морски зони, които трябва да бъдат обявени, макар че си имаме достатъчно“, обясни той.

Природозащитникът Тома Белев отрече зелените организации да печелят от зелен рекет. „За съжаление не е толкова висок процентът на защитените територии. Германия е с 67%-най-голям дял защитени територии по европейските директиви. Ние сме много далеч от Германия в това отношение. Натура 2000 за съжаление не е 34%, а 20 на сто. Навсякъде опазването на природата е свързано с устойчиво развитие и не пречи“, посочи той.

Тодор Георгиев обаче предупреди, че все по-голям ще става отлива на инвестиции у нас, заради земите в Натура 2000. „По медиите виждате, че всички излизат и говорят за природа, а зад всичко това са само пари. През предишния програмен период над 401 милиона евро са взети за опазване на биоразнообразието“, коментира Георгиев и цитира знаменитата фраза на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“.

About the Author :

Leave a reply