Разпитват свидетели по делото срещу Румяна Ченалова
14.05.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

С разпит на свидетели продължи делото срещу бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Тя е обвинена, че в качеството си на действащ магистрат през 2013 година е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание, предаде „Канал 3“.

Според прокуратурата Ченалова е извършила престъпленията при разглеждане на дело по искова молба на дружеството „Обединени Енергийни търговци” срещу НЕК. Държавното обвинение твърди, че бившата съдийка не видяла нередности в молбата, а по нея не били платени дължимите държавни такси за над 430 хиляди лева.

Така за Националната енергийна компания настъпили вреди последици и запор на сметки. На днешното заседание бяха разпитани адвокатите на НЕК по делото – Станислав Иванов и Елисавета Соколова. Иванов потвърди пред съда, че в исковата молба на „Обединени Енергийни търговци” е била поискана сумата от 6 милиона и 500 хиляди лева, за което дружеството е трябвало да заплати държавна такса в размер на 260 хиляди лева. Седмици по-късно е била одобрена нова искова молба от Ченалова, постъпила от „Обединени Енергийни търговци”, с която дружеството увеличило исковата си претенция с над 4 милиона лева.

Дължимата държавна такса за увеличението на иска пък е в размер на близо 176 хиляди лева, но и тази такса не била заплатена от ищеца. Иванов потвърди и хронологията на тези събития, но изрично отбеляза, че не е правил проверки дали държавните такси са били платени. Като причина той изтъкна факта, че по презумпция в правния свят едно дело няма как да стартира без заплатени държавни такси. Поради това в нито един момент както той, така и другият свидетел по търговско дело между „Обединени енергийни търговци” и НЕК – Елисавета Соколова не са поставили под въпрос редовността около исковата молба. Второто обвинение срещу Ченалова е за документно престъпление и е свързано със същото търговски дело, тъй като според прокуратурата съдийката е поправяла протокол по него.

Освен поправка, тя е извършила и допълване на протокола от съдебното заседание, отбелязвайки идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. През декември 2017 г. делото бе върнато от съда за прецизиране на обвиненията и изпратено по компетентност в Специализираната прокуратура. В кратки срокове Специализираната прокуратура изпълни всички указания на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви обвинителен акт със същите обвинения.

About the Author :

Leave a reply