Кирилов обмисля искане за тълкуване от КС за статута на „тримата големи
28.06.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Ако имаме достатъчно време за консултации с Венецианската комисия, ще поискаме тълкуване от Конституционния съд на разпоредби на конституцията, свързани със статута на „тримата големи“. Това каза днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че е поел ангажимента да направи максимално широки консултации по проблема с наказателното разследване на т. нар. трима големи в съдебната система – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Към момента смятаме, че имаме време, защото не се изисква завършен законодателен резултат, а задълбочено обществено обсъждане, каза Кирилов. Той посочи, че се надява през септемврийската сесия подобни промени да влязат в пленарната зала.

Даваме свръхзащита на Лозан Панов с тези мерки, които сме предложили, каза още Кирилов и допълни, че това предложение няма нищо общо с конкретни лица. Според него е било крайно време да започне работата по този въпрос, който е бил визиран в предходните доклади на ЕК, както и в решение на Европейския съд за правата на човека.

Според него т. нар. трима големи имат един и същ статут в конституцията, макар техните функции да не са еднакви. Те се избират по един ред, имат членство по право във ВСС и съответно би следвало и основанията за прекратяване на този мандат, ако приемем, че това е възможно да се урежда със закон, защото и тук трябва да се съобразим с конституцията, трябва по наше виждане да бъдат еднакви, каза министърът. Той отбеляза, че не изключва да се обсъждат различни мнения и становища по проблема.

Министърът отбеляза, че и сега има механизми в НПК спрямо главния прокурор и спрямо председателите на съдилища да се направи успешно разследване, стига да има кой да го направи.

About the Author :

Leave a reply