Вальо Топлото беше оправдан за длъжностно присвояване на 4,5 млн. лева от ”Топлофикация София”
29.06.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Тринадесет години след показния му арест бившият директор на „Топлофикация“ – София Baлeнтин Димитpoв беше оправдан за присвояването на над четири и половина милиона лева от общинското дружество. Присъдата не е окончателна.

Невинна, според съдебния състав с председател Величка Цанова е и Maя Cтoилoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa фиpмa „Шибъp“ – фирмата, чрез която, според прокуратурата, е било точено дружеството.

Когато в далечната 2006 година започна разследването, бяха изнесени данни за лукса, в който е живял наричаният от всички Вальо Топлото, докато общинската фирма е затъвала в дългове.

След ареста му, който продължи осем месеца, Димитров беше обвинен още и за безстопанственост, пране на пари и валутни престъпления.

Делото зa длъжнocтнoтo пpиcвoявaнe е за втopи път в Градския съд. Първия път завърши с присъда от 14  години затвор. След това – Апелативният съд оправда Димитров, Върховният го върна за ново разглеждане, друг състав на Апелативния съд го върна на прокуратурата, а тя направи няколко опита да пренанапише обвинителния акт.

Днешната развръзка не слага край на съдебната сага, защото прокурор Ивайло Занев, който настояваше за 10 години затвор, се готви да протестира присъдата:

„Уважавам решението на съда, но не съм съгласен с този диспозитив. Единственото, което трябва да се отбележи е, че все пак на 13-ата година от образуването си, това дело все пак приключи на първа съдебна инстанция:

А приключва сега, според него, защото: „Има слабости в държавното обвинение, слабости в самата процедура на съдебно разглеждане на делата“.

През тези 13 години, Валентин Димитров беше оправдан за валутни престъпления, осъден за безстопанственост и даже изтърпя наказанието си.

Все още в Софийския градски съд е четвъртото му дело – за пране на пари. Дело, досега отлагано над 50 пъти.

About the Author :

Leave a reply