Правителството одобри подписване на договор за 1,25 млрд. долара за нови изтребители
10.07.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Правителството одобри подписването на договор за новите изтребители Ф-16. България ще купи 6 едноместни и два двуместни. Цената ще е около 1,25 милиарда долара.

България получава и около 60 млн. долара отстъпка, каза военният министър Каракачанов: “Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от Американския конгрес, реално цената, която ще заплати Република България, ще падне с тези милиони долари, което ще доведе до една цена под 1,2 милиарда, а не милиард и 256“.

Договорите са за самолетите, боеприпасите, оръжейната система за визуализация, наблюдение и управление. Цената е 1 251 000 долара. Чака се разрешените от Конгреса на Съединените щати 60 милиона долара да бъдат поети от американската държава. До последно се твърди, че въпреки по-ниската цена, самолетите няма да са с по-малко способности. Сделката ще осигури инвестиции в българската индустрия в областта на ремонта на самолети и разработка на дронове.

Премиерът Бойко Борисов е уверил, че договорът за самолетите няма да спре преговорите за бойната машина на пехотата и проекта за военноморските сили.

Преди подписването на договора за изтребителите, парламентът трябва да се произнесе по сделката. Комисията по отбрана ще се събере в началото на следващата седмица, а самолетите трябва да бъдат доставени до 2023-та година.

В средата на юни САЩ изпратиха проект за договор, в който цената е около 2,2 милиарда лева. Само преди дни пред „Хоризонт“ заместник военният министър Атанас Запрянов увери, че няма промени в заявените способности за новите изтребители. В противовес на критиките на президента за тяхното орязване.

За последно в края на юни делегация от САЩ беше в България за уточняване на подробности от бъдещия договор. Но американската страна продължава да настоява сумата да бъде платена накуп. Министърът на отбраната предупреди, че плащане накуп на голяма сума би поставила под въпрос другите два проекта за модернизация – на Сухопътните войски и Военноморските сили. Но и в момента няма официални данни дали в последните дни е договорена по-ниска цена.

В средата на юни финансовото министерство емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лева. Пари, които трябва да отидат за покриване на разликата от одобрения от парламента бюджет от 1,8 милиарда лева и исканата от САЩ цена за около 2,2 милиарда лева. До момента Министерството на отбраната не повдига въпроса дали това е цена с ДДС, или без, както и какви мита ще бъдат плащани по сделката заради европейското законодателство при внос от трети страни.

Министерският съвет ще разгледа и годишния доклад за състоя­нието на националната сигурност през 2018 г. Това ще се случи на фона на воденото досъдебно производство срещу двама началници на служба „Военна информация“. Бригаден генерал Пламен Ангелов и бригаден генерал Светослав Даскалов са обвинени, че не са упражнили контрол при издаването на 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“.

В изявление до медиите от „Локхийд Мартин“ заявиха:

„Приветстваме решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя Ф-16 Блок 70, най-новият усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на Ф-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин“ и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на „Локхийд Мартин“ за Европа и Израел.

About the Author :

Leave a reply