Без машинно гласуване за местните избори прие правната комисия в НС
10.07.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Промените в Изборния кодекс, които предвиждат да отпадне машинното гласуване за местните избори, бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия с 12 гласа „за“ и 9 „против“. ДПС се обяви „против“ премахването на машинното гласуване и преди второто четене ще внесе свои предложения. „Против“ са и от БСП.

От управляващата коалиция предлагат да отпадне възможността за гласуване с машини както на местни, така и на парламентарни избори. Подкрепа за това предложение заявиха и от партия „Воля“.

На обсъждането присъстваха представители на ЦИК, омбудсманът Мая Манолова и правосъдният министър Данаил Кирилов, както и представители на неправителствени организации.

От ГЕРБ припомниха мотивите си от вчера, които повтарят анализ на ЦИК, че местните избори са сложни, а машинното гласуване може да постави под въпрос нормалното им провеждане. Чуха се и данни за това колко е струвал един машинен глас в сравнение с хартиения.

От Централната избирателна комисия изложиха мотивите си защо смятат за рисково гласуването с машини на местния вот, като уточниха, че тази позиция не сваля отговорността на комисията за появилите се проблеми при ползването на машините на евровота.

Позиция против промените, предложени от мнозинството, изложи националният омбудсман Мая Манолова. Тя припомни, че през 2014 година друг състав на Централната избирателна комисия е отчел като положително първото експериментално машинно гласуване и попита защо сега се стига до коренно различни заключения. Попита и дали трябва да се върнем във времето, когато нямаше машини и електронно гласуване и защо депутатите гласуват с карти, а не на ръка?

About the Author :

Leave a reply