Оправдаха пловдивския доктор Иван Димитров, който застреля крадец
18.07.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Съдът оправда лекаря, застрелял крадец в гаража си в Пловдив. Д-р Иван Димитров е оправдан за убийството, но получава две години условно с 4 години изпитателен срок за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

По-рано днес д-р Иван Димитров се призна за виновен за убийството на Жоро Дживизов-Плъха. В четвъртък сутрин адвокатите му поискаха делото да се гледа по съкратената процедура.

Жената, с която убитият живеел на семейни начала, предяви граждански иск в размер на 300 000 лева – за нея и за детето й. В съдебната зала присъстваха колеги на подсъдимия лекар, които го защитиха.

По-рано днес Окръжното обвинение, в лицето на прокурор Георги Пенев, поиска от съда докторът да се размине с условна присъда. Пенев подчерта, че Дживизов е предизвикал Димитров, тъй като е бил надрусан с морфин, а и е хвърлял различни предмети и нож по доктора. Обвинителят подчерта, че Плъха има много присъди зад гърба си и е човек с висока обществена опасност.

Към искането за условно наказание се присъедини и адвокат Георги Кутрянски, който представлява подсъдимия. Той подчерта, че в конкретния случай трябва да се квалифицира като „неизбежна самоотбрана“. Кутрянски преразказа накратко случката от фаталната вечер, като наблегна на факта, че Дживизов е бил дрогиран и продължавал да хвърля предмети по Димитров, въпреки устното предупреждение от страна на доктора и произведения във въздуха предупредителен изстрел.

На 1 март миналата година криминално проявеният Дживизов от „Столипиново“ решил да извърши кражба в дома на лекаря в кооперация в Пловдив. Към 1,30 ч. обвиняемият взел незаконно притежаван пистолет, зареден с патрони, за които също нямал разрешително, и се насочил към гаража. Там се намирал и Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Преди да произведе изстрел, докторът твърди, че бил нападнат от крадеца с нож.

About the Author :

Leave a reply