Обсъждат обновяване на Търговския регистър
21.08.2019  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Нови, по-строги правила за личните данни, които се виждат в Търговския регистър. Това поискаха адвокати по време на среща с омбудсмана Мая Манолова. В момента всеки може да направи справка в регистъра и да получи информация за имена и адреси на конкретни хора.

Юристите поискаха и облекчаване на процедурите по вписванията, за да намалеят отказите и допълнителното събиране на такси от фирмите.

На срещата беше обсъдено  предстоящото обновяване на интерфейса на регистъра, което би трябвало да улесни потребителите. „Наш колега има отказ, защото Агенцията по вписванията и Търговския регистър не успяват да отворят файл, който е на PDF формат, най-разпространения формат”, заяви адвокат Искра Кишкова.

„При положение, че има методически указания, когато не ги изпълнява даденото лице, каква ще е санкцията?”, коментира адвокатът Росен Рашков.

„Правили сме запитвания до Комисията за защита на личните данни, но и сега считам, с оглед последните проблеми, които възникнаха, да отправим едно запитване до Комисията с конкретно искане и след това ще ви бъде предоставен съответно отговорът”, заяви заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

About the Author :

Leave a reply