Български превозвачи блокираха 6 гранични пункта за два часа днес
31.10.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Български превозвачи излязоха на двучасов протест тази сутрин, като блокираха шест от основните гранични пунктове. Между 10 и 12 часа бяха затворени „Капитан Андреево“, „Лесово“, „Кулата“, „Дунав мост-Русе“ и Дунав мост – Видин“. По думите на превозвачите причината за протеста е бавното обслужване по границите, което принуждава шофьорите да чакат в нечовешки условия.

Превозвачите и собствениците на транспортни фирми отправиха искане да се реши проблемът с чакането по границите. Още в средата на октомври те предупредиха за протеста си. По думите им тогава след среща с отговорните институции им е било обяснено, че проблемът се корени в действията на граничните и митническите служби на съседните ни страни.

Според шофьорите чакането е изтощително. Понеже по граничните пунктове и пътищата, по които се образуват колоните от ТИР-ове, няма санитарно-хигиенни условия. Освен това са задължени да не напускат камионите, тъй като трябва да пазят стоката и самите ТИР-ове. Казаха и че заради опашките компаниите стават неконкурентоспособни, което нанася сериозни финансови щети на държавата.

Министър Московски коментира също проблема на превозвачите: „Тъй като ни припознават бранша на превозвачите като тяхно ресорно министерство бяхме домакини, ние инициирахме тази среща, поканихме включително и ръководството на митниците и на „Гранична полиция“. Проведоха се разговори, поеха се ангажименти да се облекчи това нещо, т.е. да се намали времето за преминаване, но явно не е било достатъчно.“

Превозвачите настояват проблемът да се реши трайно и дават срок от един месец, в противен случай отново ще излязат на протести, докато ръководствата на агенция „Митници“ и „Гранична полиция“ не подадат оставки.

Снимка: бТВ

About the Author :

Leave a reply