Германия: Ако Турция въведе смъртно наказание, няма преговори за ЕС
31.10.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Въвеждане от Турция на смъртно наказание ще доведе до преустановяване на преговорите за членство на страната в ЕС, заяви днес германският правителствен говорител Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

Ние имаме ясна позиция по този въпрос, тя не се е променила: страна, която прилага смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС, посочи говорителят. Въвеждане на смъртно наказание би означавало край на преговорите, подчерта Зайберт.

Въпросът за връщане на смъртното наказание в Турция бе повдигнат след опита за преврат през юли. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нееднократно е отбелязвал, че законопроект за това може да бъде представен за разглеждане от турския парламент. Но Ердоган не е посочвал кога може да стане това.

Германското правителство за пореден път изразява безпокойство по повод действията против журналисти в Турция, посочи още Щефен Зайберт, коментирайки задържането от турските власти на главния редактор на в.“Джумхуриет“ Мурат Сабунджу. Ние сме подчертавали, че свободата на печата е за нас централно условие за всяка демократична държава, отбеляза говорителят.

Той добави, че германската страна постоянно е подчертавала важността от осигуряване на свобода на печата в разговори с турски представители на различни равнища.

Говорителката на германското външно министерство Завсан Шебли заяви от своя страна: „Разбира се, нас ни безпокои това, но ние и обсъждаме посочената тема“. Тя добави, че при двустранните разговори се засягат и трудните теми.

Същевременно нито Зайберт, нито Шебли отговориха на въпроса на журналисти дали правителството възнамерява да осъди действията на турските власти или ще се ограничи само с изразяване на безпокойство.

About the Author :

Leave a reply