Семейните двойки у нас се разделят, защото спират да общуват помежду си
11.01.2017  //  By:   //  Актуално  //  1 comment

Икономически, социални, психологически и други са причините двойки у нас да се разделят и да нараства все повече броят на разводите. Проблем е и, че голяма част от хората в семействата спират да общуват помежду си и това ги кара да се развеждат, обясни в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком адвокат Райна Аврамова – член на Софийска адвокатска колегия и член на Асоциацията на жените-адвокати. Предаването бе посветено на темата „Проблеми при разводите и родителските права над децата“.

Според адв. Аврамова много важни са икономическите показатели, т.е. промяната на стандарта на живот на семейството. Това е основна причина за бума при разводите в последните години. „Той се дължи обикновено на големия успех на единия от съпрузите. Другият съответно изостава и се получава една драстична разлика, получава се липса на общи интереси, освен битовите“, каза специалистката по бракоразводни дела.

„От друга страна, причината е, че в един момент хората, стигат до идеята, че трябва да живеят на максимум, да изпитат колкото може повече неща, а в момента, в който се запознаят с партньор, който може да им предложи нещо различно, нещо по-екстремно, нещо по-красиво, нещо по-вълнуващо, те са склонни да предприемат стъпката към развод“, разказа Аврамова.

Според нея когато в едни отношения партньорите спрат да се грижат за отношенията помежду си – независимо дали ще бъде само единият партньор или ще бъдат и двамата – те се дезинтересират от своя брачен съюз, от обгрижването един към друг, от вниманието, което те си дават един на друг, от общите грижи за децата не на последно място, от това да се намира свободно време за цялото семейство. Възниква пропаст между двамата партньори. Същите събития се наблюдават и при съвместното съпружеско съжителство, при което двойките живеят без да са сключили граждански брак.

На въпрос на водещата на „Темида – цената на истината“ Нина-Никол Хамилтън, адв. Райна Аврамова отговори, че все повече в последно време стават бруталните случаи сред разводите. Най-фрапантните сред тях са свързани с т.нар. „домашно порно“. Това са записи, които си правят съпрузите, търсейки разнообразие в интимния живот. Впоследствие записите остават и те могат да бъдат представени като доказателство в съда.

„Но аз не съм съгласна, че може да се одобри използването на този запис. При бракоразводните дела е важно да се търси вината, за да се стигне до охладняването между съпрузите. Когато се завежда дело и се злоупотребява например с един закон, какъвто е законът за домашното насилие това пречи на всички. Той е един много хуманен закон, но се използва масово от хората в България“, сподели Аврамова.

По думите й кривото разбиране на закона против домашното насилие би попречило на жени, а защо не и мъже, пострадали реално от насилие – психическо, физическо или сексуално – да могат да потърсят закрила. „Защото има случаи, в които едната страна твърди, че е насилвана сексуално от своята половинка в продължение на години и е освидетелствана от съдебна медицина. В следващия момент се оказва, че няма насилие, защото записите, които тези съпрузи са си правили в домашни условия не показват негативно отношение, или нежелание от страна на един от двамата партньори да участва в акта“, каза тя.

Жените често подават жалби срещу съпрузите или партньорите си, но това според адв. Аврамова се извършва по не особено коректен начин. Отивайки в съдебна медицина пострадалото лице – жената например – казва на лекаря кой е причинил увреждане. Увреждането може да е причинено от друг мъж, а да се твърди, че е причинено от съпруга. Лекарят записва, че по данни на пострадалата е бил съпругът. Така цялата система на борбата с домашното насилие се опорочава, вярва юристката.

За Райна Аврамова моралът и днес е много важен. „Важно е да има здрави семейства. Най-добро е и за самите деца, защото растат здрави и спокойни, и за обществото. Защото наистина моралът се повишава значително. Но икономическата обстановка, това че България дълго време бе затворена от останалия свят си казва думата. Отварянето към света, свободата да се пътува, като че ли чисто по български гледаме да вземем най-лошото“, оплака се Аврамова.

Според нея всяка лична драма и история между двама души имат две страни. Но пък има случаи, в които жената е малтретирана постоянно и не е в интерес и на самите деца, които са присъствали на насилието, или на арогантно поведение от страна на майката към бащата, да стават свидетели на подобни сцени. Тогава децата израстват в нездрава семейна среда и тя не може да изгради морала, към който всички се стремим. По-добре е тези двама души да се разделят, отколкото да страдат и децата, обобщи адв. Аврамова.

По въпроса за дискриминацията към бащите при развод тя призна, че действително в България все още се толерира майката. „Бащите наистина са подложени на дискриминация, когато се обсъжда родителският капацитет, т.е. готовността на родителя да отглежда своето дете. Не обсъждам случаите, когато става въпрос за много малки деца – деца до 3-г. възраст, деца с тежки заболявания, кърмачета… За мен е необяснимо, макар че водя невероятна борба със съдилищата – защо бащите нямат по-широки и дори равни права по отношение на децата си. Имам успеваемост, благодарна съм и на българските съдии, които започват все повече да се интересуват от интереса на детето. Затова, че има нужда да прекарва време и със своя баща. Това време да бъде и насаме, защото има случаи, в които съдът постановява да присъства социален работник, психолог и т.н. Така че, много трудно, но на този етап дерзаем в тази посока“, обясни адвокатката.

„Доколкото виждам колегите магистрати също полагат невероятни усилия бащите да имат по-широк режим на виждане с децата. Давайки възможност за по-широк режим на контакти, който разпределя времето между двамата родители поравно, се създава възможност и бащата да развива връзката си със своето дете“, категорична бе тя.

About the Author :

Leave a reply