Определиха Ал. Корнезов за кандидат за съдия в Общия съд на ЕС от България
15.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Правителството определи доц. д-р Александър Корнезов за кандидат на България за съдия в Общия съд на Европейския съюз (СЕС).

Номинацията е издигната от министрите на правосъдието Екатерина Захариева и на външните работи Даниел Митов с оглед изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, и високите оценки в докладите за дейността на Александър Корнезов като съдия в Съда на публичната служба на СЕС.

Доц. д-р Корнезов е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Международно право”. Притежава образователна степен LL.M. in European Law от Колежа на Европа в Брюж, както и научна степен „доктор по право” със специалност „Международно частно право” от Института за правни науки към БАН.

Работил е като адвокат в брюкселска адвокатска кантора, която е сред водещите в областта на европейското право на конкуренцията и европейското антидъмпингово право. В продължение на девет години е бил реферандер в Съда на ЕС, а от април 2016 г. работи като съдия в Съда на публичната служба на ЕС. Притежава богата научна и преподавателска дейност. Работи като хоноруван преподавател в юридическите факултети на СУ „Св. Климент Охридски” и УНСС, бил е гост лектор в университети в Полша, Белгия, Великобритания.

От 2006 г. активно участва като лектор в редица конференции, научни форуми и програми за обучение. Автор е на десетки книги, монографии, студии и статии, свързани с правото на ЕС, защитата на основните права, гражданството и др. Владее английски, френски, испански, португалски и немски езици, ползва руски.

снимка: legalworld.bg

About the Author :

Leave a reply