Шестима изпитващи от автомобилна администрация получиха обвинения за корупция
11.06.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Шестима от задържаните по подозрение за корупция изпитващи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” получиха обвинения. Преди това беше съобщено, че зад решетките са над дузина служители на агенцията и шефове на столични автошколи, които заедно с тях са се уговаряли за по-лесно минаване на практическия шофьорски изпит за тези курсисти, които си платят.

До обвинения обаче се стигна само срещу Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са изпитващи и са обвинени за участие в организирана престъпна група. Един ще отговаря и за подкуп.

„Нещата са доста повърхностни“, коментира пред бТВ адв. Константин Симеонов, който защитава един от изпитващите. По думите му срещу част от задържаните няма нито СРС, нито свидетелски показания, нито други доказателства. В същото време част срещу част от свидетелите по делото имало събрана повече „конкретика“, стана ясно от думите на адвоката.

Заради акцията в агенцията, в четвъртък и петък шофьорски изпити в София нямаше.

„Арести и да влизат в затвора“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос, свързан с войната по пътищата и затова, че корупцията в автомобилната администрация продължава. „

В четвъртък вечерта бяха извършени арести и обиски в ДАИ заради продажба на книжки. Това бе поредната такава разкрита схема в системата на „Автомобилна администрация“. Задържаните бяха 14 души – двама от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на ДАИ.

Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година. Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите, заедно с техни хора в ДАИ, са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.

В хода на разследването ГДБОП и спецпрокуратурата са открили над 116 хиляди лева в различни валути, скрити на различни места. Намерени са суми, скрити в книги, между документи и в автомобили. До този момент са направени 36 обиска. Сумите, които неопитните шофьори са давали под масата, са между 50 и 100 лева.

Кадър: бТВ

About the Author :

Leave a reply