С военен церемониал погребаха загиналия военен пилот Георги Анастасов
12.06.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

С пълен военен церемониал и заупокойна молитва беше изпратен вчера в последния му път майор Георги Анастасов, командир на вертолет „Пантер“, претърпял инцидент в петък, по време на учението „Черно море 2017“. За да засвидетелстват своята почит в Ямбол бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев както и висши военни от всички видове въоръжени сили.

Близки, приятели и колеги от цялата страна отдадоха последна почит на загиналия пилот първи клас майор Георги Анастасов. В съзнанието на всички той ще остане като човек, които винаги се жертва за другите, всеотдаен и професионалист.

georgi-anastasov-pilot

„Нашите войни служат с чест и достойнство и показват своите качества… Тези хора заслужават уважение, защото при целия този недоимък и в обществото, и в армията служат достойно и са подготвени. И в този конкретен случай също виждаме как те действат като екип, жертват живота си за своите бойни другари“, заяви Каракачанов.

„Съболезнования на военноморските сили и моите лично към семейството, близките, роднините, приятелите, морските и въздушните братя на майор Анастасов. С маневрата, която направи, след съприкосновение с кораба, бяха спасени животите на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна“, каза контраадмирал Митко Петев, командир на военноморските сили.

С падане на колене, химна на България и артилерийски салюти беше изпратен загиналият пилот. Георги Анастасов беше повишен във звание „Майор“ посмъртно, получи медал за заслуги и артилерийски нож за награда.

About the Author :

Leave a reply