Служители на МВР протестират пред Народното събрание за по-високи заплати
05.07.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

С изпълнение на националния химн започна националният протест на служителите на МВР. Сърбалите се на пл. „Народно събрание“ почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Протестът на служителите на МВР започна със закъснение, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради тежкия пътен инцидент, който временно затвори в двете посоки АМ „Тракия“.

Стотици се събраха пред парламента с искания за увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. Преди началото на протеста председателят на СФСМВР заяви, че не подлежи на преговори искането им за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.

Полицаите протестират навръх професионалния си празник. До недоволството им се стигна, след като синдикалните организации в МВР и ръководството на Министерството не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили униформи.

Протестът на българските служители на МВР е подкрепен от синдикални организации на съседните ни страни Сърбия и Румъния.

Няма да отстъпим от искането увеличението на заплатите да бъде от тази година, заяви пред журналисти председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. „Не подлежи на преговори искането ни за увеличение искането ни за увеличение на заплатите от тази година. По въпросите за конкретна цифра може да се преговаря“, добави той. Според него в момента няма резултат от преговорите между синдикатите и ръководството на МВР.

„В националния протест участват абсолютно всички синдикати на МВР“, посочи Попов и допълни, че българските синдикати са подкрепени от техни колеги от Румъния и Сърбия. „Не вярвам, че няма ресурс в бюджета на МВР. Непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което моите колеги имат сериозна заслуга“, каза още председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Междувременно вътрешният министър Валентин Радев изрази съмнение, че ще може да изпълни всички искания на протестиращите.

„Няма напрежение поне от моя страна. Такова усещане имам и от последното заседание на Съвета за социално партньорство, там буквално се договорихме. При последните мои думи се разбрахме по всички въпроси и ги обсъдихме, те не можаха така да се изразя, да дадат заден и казаха – е все пак ще има протести и те ще бъдат на 5-ти. Аз го разбрах това, но вратата е отворена, ние сме диалог и на тях тогава и на вас сега го казвам – да, имат основание, заплатите вероятно трябва да бъдат повишавани и ние сме в диалог не само с тях. Диалогът е двустранен, тристранен буквално от тях към нас, от мен към правителството. Очаквам това да се случи, но не съм оптимист, че ще е през тази година, както те настояват, но от началото на следващата година“, каза Радев.

Протестиращите дават знак, че са готови за преговори и уверяват, че с протеста си не целят да нарушат устоите на вътрешния ред.

Министър-председателят Бойко Борисов, който отсъства от страната, поздрави служителите на МВР с официалния им празник на страницата си във Фейсбук.

„Поздравявам всички служители на МВР с техния професионален празник 5 юли и 138 години от създаването на институцията. Радвам се, че съм бил част от тази система, където работата е изключително отговорна. Винаги сме правили всичко възможно полицаите да имат необходимата подкрепа и условия, за да изпълняват успешно задълженията си, така ще продължим и занапред. Честит празник!“, написа премиерът.

Снимка: бТВ

About the Author :

Leave a reply