Протестиращите от Асеновград внасят подписка в парламента срещу циганските своеволия
05.07.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Инициативният комитет на протестиращите в Асеновград ще внесе подписка в Народното събрание, с която над 3000 жители на града настояват държавата да предприеме действия срещу циганските своеволия. Това заяви за Радио „Фокус“ – Пловдив Йордан Тодоров, член на комитета и баща на едно от пострадалите деца при побоя край язовир „40-те извора“ в Асеновград. Той посочи, че протестиращите настояват и за среща с премиера Бойко Борисов.

„По план подписката трябваше да бъде внесена днес в Народното събрание, но заради произшествието на автомагистрала „Тракия“ не можем да стигнем до София. Отложихме внасянето за друг удобен момент през следващите дни“, обясни Тодоров.

„Исканията на Инициативния комитет са циганията в България да спре. Виновните да бъдат справедливо осъдени, а не условно. Трябва да имат присъда не по-малка от 5 години затвор, защото случилото се беше чист опит за убийство. 150 души срещу децата ни – това не е безобидна случка, че да се затъмнява от медиите и парламента. В момента темата за Асеновград е изместена, а не би трябвало. Искаме също да се увеличи щатът на полицията в Асеновград, защото циганите са тройно повече отпреди 10 години“, коментира бащата на едно от пострадалите деца.

Йордан Тодоров посочи, че от днес протестите в Асеновград се подновяват. „Отново планираме мащабни протестни действия през почивните дни, в които да се включат хора от цяла България. Полицията е предварително подготвена да спира протестиращите, но служителите на реда не са виновни. Някои на много по-високо ниво и позиция има интерес случващото се в Асеновград да не се вижда и да не се чува“, смята той.

Според вицепремиера Валери Симеонов в Асеновград нещата отиват към успокояване и основание за това са действията, които правителството е предприело. Незабавно се ангажирахме с проблема, заявихме съпричастността на държавата, а не както досега – общините бяха оставени сами да решават проблемите си, институциите оставаха отстрани, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Симеонов.

„Ако не се бяхме ангажирали може би щеше да има много по-сериозни недоволства и реакции от страна на българите в Асеновград“, посочи той. „Предстоят събаряния на част от незаконните постройки, почти ежедневно сме във връзка с кмета Емил Караниколов. Извършват се необходимите констатации, така както изисква закона“, обясни Валери Симеонов. „Това е пътят – въвеждане на законността и прилагането на закона със цялата му суровост към всички етноси“, заяви вицепремиерът.

„Хората от разрушените постройки ще живеят там, откъдето са дошли, защото огромна част от тази махала всъщност са пришълци от Стара Загора, Пазарджик и Хасковско“, коментира Валери Симеонов. „Предизвикателствата не се преодолени и няма да бъдат докато не се приложи национална стратегия по отношение на решаването на проблема с капсулирането на циганския етнос в гета“, посочи вицепремиерът. „Проблемът е в гетата, тези квартали, в които живее обособено само циганско население, което се подчинява единствено на свои собствени закони и традиции“, обясни Валери Симеонов и допълни, че докато този казус не се реши, проблемът ще го има.

Самият факт, че толкова време българското Народно събрание разглежда по най-отговорен начин този въпрос за първи път в новата си история, е показателно, че има единомислие по въпроса за интеграцията на циганския етнос в българското общество, това е добър знак и дава надежда и оптимизъм, каза по-късно Симеонов, преди гласуването на Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

„Ще се опитам да направя едно обобщение в духа на темата, като започна от частното към общото. В частен план беше внушено, че в мое лице може да се направи сравнение с „лисицата, която трябва да пази курника” и „грешният човек, който да решава етническите проблеми”, даже и „един от палачите на цяла общност”. Нужно е да поясня, че в тази зала надали има някой, който да е извършил толкова практически действия за приобщаване на циганския етнос, колкото въпросната лисица, палач и не знам какъв”, заяви Симеонов.

„Доказателства – в качеството си на съсобственик на редица фирми мога да кажа, че в моите фирми работят няколко десетки представители на циганския етнос. Плащат си данъците, осигуровки, гледат си децата и ги образоват”, допълни още той. По думите на Симеонов в редиците на НФСБ има немалко роми, между които и такива, заемащи постове на секретари, председатели и координатори. Като аргумент в подкрепа на твърдението Симеонов посочи и изграденият храм в кв. „Победа” в Бургас.

Той се обърна към народните представители с думите: „Същността не е в това дали този доклад е добър или лош. Всъщност няма и особено значение дали ще гласувате „за” или „против”, но той представлява сбор на отделните министерства какво са направили по определената програма”. Валери Симеонов обясни, че готовност за разглеждане и решаване на проблемите той среща и в лицето на министрите в сегашното правителство.

Снимка: БНТ

About the Author :

Leave a reply