Работодателите отново искат отмяна на парите за прослужено време
24.07.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поискаха отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. „клас“). Това обявиха на пресконференция представители на АОБР.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР Васил Велев заяви, че с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

По този начин, по думите му, ще се преодолее дискриминационното различие между държавните служители, за които такава промяна е в сила от години. След отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее и необоснованото различие във възнаграждението на лица, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност трудов стаж.

Според Васил Велев отмяната на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит няма да ограничи права на лицата, защото размерът на получаваното от тях възнаграждение няма да бъде намалено.

Той допълни, че отмяната на т. нар. „клас“ ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че КРИБ подкрепя всички предложения на АОБР. Той каза, че се предлага „едно много джентълменско решение – всичко, което се плаща, включително „класовете“, да се превърне в работна заплата“. Според него по този начин никой няма да бъде ощетен.

От АОБР се обявиха и за отмяна на праговете за минимален осигурителен доход. Те предлагат да отпадне чл.6, ал.2, т.3 на Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на минималния осигурителен доход (МОД) по длъжности и икономически дейности и отказ от провеждане на преговори за определяне на МОД за 2018 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата (МРЗ) в България.

Работодателите предлагат МРЗ за страната да се определя като брутна величина с включени в нея всички допълнителни възнаграждения.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply