Временен председател на Софийския градски съд ще бъде Десислава Попколева
11.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Съдийската колегия на ВСС назначи Десислава Попколева за временен председател на Софийския градски съд. До това решение се стигна след дискусия почти цял ден, която започна от това дали председателят на ВКС може да предлага кандидатура за този пост.

Проблемът със СГС съществува още от предния мандат на ВСС, когато Калоян Топалов подаде оставка. Предишният състав на съвета не избра временен началник. Междувременно съдиите от СГС се събраха на общо събрание и предложиха именно Попколева. Новият състав на съдийската колегия на съвета миналата седмица не успя да избере никого, защото с Попколева за поста имаше и втора кандидатура.

В крайна сметка председателят на ВКС Лозан Панов предложи съдията от апелативния съд Красимир Машев, но до гласуване на това предложение практически не се стигна заради спора може ли председателят на ВКС да прави такова предложение.

За да не оставят за поредна седмица едно от най-големите съдилища без ръководство, членовете на съдийската колегия практически назначиха Попколева, която сега е заместник-председател на съда.

В няколкочасовата дискусия се стигна дори дотам да се припомнят практики от предишен състав на съвета, в който членове напускаха залата, за да провалят кворума. Както и до това дали съгласието на Машев не означава, че се самопредлага.

В крайна сметка за Попколева гласуваха 10 души. Трима бяха против.

Десислава Попколева има над 19 години юридически стаж като съдия. Била e изпълняващ длъжността „заместник-административен ръководител“ на Софийския районен съд, а към момента е заместник-председател на Софийския градски съд. Общото събрание на СГС посочва, че управленският ѝ опит в най-натоварения съд в страната ще допринесе за запазване на добрата организация на работа там. Аргумент за това е също доверието на колегите ѝ, както и нейния професионализъм и високи морални качества.

About the Author :

Leave a reply