Кардиолог: Българският лекар не е обучен да общува с пациента
12.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Българският лекар не е обучен да общува с пациента и неговите близки за състоянието му. Това е пропуск в медицинското образование и не се преподава в медицинските университет в България като задължителна част. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ доц. д-р Добрин Василев, началник на кардиология в Александровска болница по повод постоянните упреци към лекари от пациентите.

„Липсва добро разяснение на причинно-следствените връзки какво му е и следва да се направи. Лекарят е длъжен да информира пациентът, когато е в съзнателно състояние и близките, когато не е в съзнателно състояние“, обясни Василев.

Според него у нас има свръхочаквания, породени от филмите, че всеки пациент може да бъде спасен. „Медицината се развива, но сме далеч от това да сме богове и да възкресим. Българинът чака да му мине, за да отиде в болница“, категоричен бе доцентът.

Добрин Василев заяви, че северозападът у нас е най-болният район и с най-висока смъртност. По думите му тя е почти два пъти по-висока от София. „Причината за това до голяма степен може би е в мисленето на хората в този регион“, каза още специалистът. Той обясни, че в есенния период е добре хората със сърдечни заболявания да се консултират за противогрипна и пневмококова ваксина.

About the Author :

Leave a reply