Прокуратурата се вълнува от възможностите си по новия антикорупционен закон
12.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„Има значение дали законодателят ще даде възможност на всеки разследващ орган да изпълнява бързо и качествено задълженията си, защото само качественото разследване, контролирано и ръководено от прокуратурата, ще може да доведе до осъждането на лицата и до постигането на генералната превенция, а и индивидуалната такава“. С тези думи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова коментира пред Нова телевизия бъдещия антикорупционен орган, който заформи скандал между управляващи и опозиция, и бе тема на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„Прокуратурата и прокурорите се надяват на разума на всички политици и на желанието им действително да се вземат мерки, за де се пребори корупцията. Надявам се да се създаде необходимата организация и да се подобри нашата работа. Ще спазваме законовите разпоредби. Надяваме се да се облекчи процеса по събиране на доказателства”, коментира още Румяна Арнаудова.

А какви бяха разликите в идеите на управляващите и на опозицията относно новия антикорупционен орган?

До момента има два законопроекта, внесени в Народното събрание, които все още не са подложени на обсъждане, свързани с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.

Законопроектът на управляващите предвижда всички действащи звена и агенции да бъдат обединени в едно, а председателят на тази мегаагенция да бъде предлаган и избиран от Народното събрание.

Законопроектът на БСП пък предвижда звеното за борба с корупцията да бъде извадено от ДАНС. Идеята е то стане самостоятелна агенция, а за неин председател да бъде избран от президента.

About the Author :

Leave a reply