Стартира, но се отложи, делото за клевета на Елена Йончева срещу Бойко Борисов
12.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Софийският районен съд отложи за 5 декември делото на депутата от БСП Елена Йончева срещу премира Бойко Борисов, за да може съдията да разгледа представените документи от страните. Жалбата е за 20 хиляди лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Съдът даде ход на делото, чиято причина е изказване на Борисов от 10 март на предизборно събитие. На него, според Йончева, той е заявил, че държавата е била принудена да й заплати милиони, което по думите й не е вярно. Йончева търси от Борисов обезщетение от 20 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Адвокатът на премиера – Марин Марковски, заяви пред медиите, че Борисов го е помолил да не дава интервюта и доказателствени анализи пред журналисти. По думите му той е казал, че съдът ще реши спора и не желае той да се води пред медиите.

Марковски и другият адвокат на премиера – Божидар Терзийски, представиха пред съда 73 документа, от които става ясно, че Йончева е получила 690 хил. лева в периода от 2004 до 2009 година. Според тях БНТ е изплащала на Йончева суми, дошли от реклама на държавни предприятия като „Лукойл“, ДЗИ, „Актавис“, „Монбат“ и други.

Според адвоката на Йончева – Георги Атанасов, тези плащания нямат връзка с изказването на Борисов, тъй като в него той не споменава БНТ, както и за получените от Йончева хонорари. По думите му със сигурност не това е имал предвид Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е трябвало да изплати много милиони на Елена Йончева.

Пред съда адвокатите на Борисов заявиха също, че трябва да се докаже, че е имало такова събитие, на което премиерът е говорил, както и какво точно е казал. Те също така отказаха да приемат като доказателство представен от защитника диск с видео от новинарска емисия със запис, относим по делото.

About the Author :

Leave a reply