ВСС отказа да прави нова процедура за избор на шеф на Върховния административен съд
13.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Мнозинството от Висшия съдебен съвет реши да изслуша и гласува отново кандидатурата на Георги Чолаков, който беше избран за председател на Върховния административен съд (ВАС) от предишния състав на съвет. Изслушването ще стане следващата седмица.

ВСС няма да започва нова процедура по избор за председател на ВАС, след като президентът върна изборът на Георги Чолаков. 22-ма от членовете на съвета подкрепиха това предложение. Против са само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, предлага двете кандидатури – на Георги Чолаков (която президентът Румен Радев върна) и на Соня Янкулова, само да бъдат прегласувани. Няма логика процедурата да започва отначало, смята той.

Председателят на ВКС Лозан Панов е на противоположно мнение. За него процедурата трябва да започне от самото начало. Президентът съзнателно изчака встъпването на новия състав на ВСС. А отказът на Радев не означава автоматично прегласуване. Чуждо решение не може да бъде прегласувано, аргументира се Панов и припомни случая от 1999 година с избора на Бойко Рашков за главен прокурор. Колев му отговори с думите, че наличието на прецедент не означава, че е позитивен.

Подкрепа на тезата, че изборът на Чолаков трябва да бъде прегласуван, даде и главният прокурор. Каза, че не го интересуват правилата за избор за председатели на ВАС, ВКС и главен прокурор, когато има закон, в който е разписано какво се случва. Щом правилата противоречат на закона, те нямат значение, посочи той. И ако за Чолаков трябва да гласуват 17 членове, то  решението за прегласуването да бъде взето само с 13 гласа (обикновено мнозинство), предлага той.

Членът на ВСС Севдалин Мавров смята, че е нужна нова процедура. И се аргументира с тезата, че всеки нов МС не продължава програмата на предишния. Подкрепи го Цветинка Пашкунова. На противоположно мнение е Вероника Имова. Същото смятат Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Главният инспектор Теодора Точкова, която няма право на глас, смята, че двамата кандидати – Георги Чолаков и Соня Янкулова, трябва да бъдат изслушани отново. Същото мнение има и Атанаска Дишева.

До ВСС са писали и от „Правосъдие за всеки“. От организацията призовават процедурата да започне отначало, най-малкото с мотива, че сегашният състав на ВСС не е изслушвал двамата кандидати.

До съвета е писал и Георги Чолаков, който казва, че честта и професионалния му път са неговата персонална гордост. Вярва, че членовете на Съвета могат да се разграничат от политическото говорене и не се поддават на вмешателство. Той обявява, че е готов да застане и пред този съвет, за да отговаря на въпроси.

Сотир Цацаров отправи критика към главния секретар на ВСС, че писмото на Чолаков и писмото на „Правосъдие за всеки“ не са били на вниманието на членовете на съвета навреме. И припомни тезата си, че зад това НПО стоят конкретни политически субекти.

Дискусията продължава с търсене на решение дали да има изслушване на кандидатите за председател на ВАС или кандидатурата на Чолаков да бъде прегласувана.

About the Author :

Leave a reply