ГЕРБ очакват над 1 млрд. лева повече през 2018 за пенсии и здравеопазване
13.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018. Разликата спрямо бюджета за 2017 е 2,5 млрд. повече, вследствие от ръста на икономиката, който е 3,9% за 2016 година. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, която заяви, че за увеличение на доходите в бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

Около 330 млн. лева от бюджета за 2018 година са предвидени за ръст на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.

„Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура“, обясни Менда Стоянова.

Следващият приоритетен сектор на правителството е „Сигурност, отбрана и МВР“. 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжението. Общо Сектор „Сигурност“ ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. 55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение. „Вероятно никой, който получи обезщетение, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам“, каза депутатката.

Третата приоритетна сфера е социалната и здравна сфера, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните сфери. За научни изследвания са предвидени 65 млн. повече на проектен принцип, каза още Менда Стоянова.

„Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е. ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им“, каза Стоянова.

Тя потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет. „Пари има в повече, но те са ориентирани в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги“, заяви Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия каза, че е против анкетните комисии в НС, защото по думите ѝ освен да запълват времето в студиата, нямат реален ефект. По казуса с хората, които не са получили увеличение на заплатите си тя каза, че нормативната причина е стара, не е от сега, но имат уверение на министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще ликвидират този проблем.

About the Author :

Leave a reply