Външният министър: Нинова пак не е разбрала, че няма флотилия на НАТО в Черно море
13.10.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Корнелия Нинова пак не е разбрала нещо. Флотилия на НАТО в Черно море няма. Нито има, нито ще дойде. Това заяви пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Коментарът ѝ дойде, след като преди два дни лидерът на БСП Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента заради информация, че НАТО задейства базирана в Румъния международна военна част в отговор на милитаризирането на Крим от Москва и засиленото руско присъствие в Черно море.

Захариева уточни, че Алиансът наистина обръща повече внимание на източния си фланг в последните месеци. Това обаче не означавало, че се подготвят за военни маневри.

Външният министър каза още, че доскорошният почетен консул на България в Испания Христо Стоичков е прекалил с изказването си към вицепремиера на страната Сорая Саенс де Сантамария след референдума за независимост в Каталуня. Той я обвини във франкизъм, след което тя го заплаши със съд.

След това от външното министерство решиха да прекратят мандата му като почетен консул. Той заемаше поста от 2011 г., като обяви, че мандатът му е изтекъл миналата година. „Мандат няма. Той каза, че от година и половина не живее там и няма как в такъв случай да бъде почетен консул“, заяви Захариева.

Тя подчерта, че референдумът за независимостта на Каталония е незаконен и допълни, че „кой знае как ще реагираме в България“, ако някоя област реши да се отдели от страната и почетен консул на друга държава подкрепи това действие.

Българското правителство застава зад приятелска Испания и призовава към диалог и деескалиране на напрежението, каза Захариева. „Неприятно е това, което виждахме по телевизията, но самите испански власти обявиха, че се извиняват и твърдят, че кадрите са манипулирани и ще разследват там, където наистина има данни за насилие. Вярно е, че в Испания регионалното сътрудничество е доста по-засилено и те са федерация, но пак се потъпква конституционния ред“, каза тя и обясни че референдумът е незаконен, а няма как с незаконен референдум да се отделиш като държава.

Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида, обясни Захариева. „Има добри работни отношения с президента. Президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида. Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, когато става въпрос за международен ангажимент с 9 министри. Изпратих доклад и се надявам да продължим дебатите следващата седмица. Там не е имало усещане, че заседанието се блокира. За да може да не се случва това втори път, винаги преди да се обяви, се звъни на кабинета. Аз лично разбрах от медиите, след което получихме писмо. Осигурява се кворум“, коментира Захариева и уточни, че това е работа на президентската администрация. „Убедена съм, че когато продължим във вторник ще излезем с решения. Всички искаме да успеем с това“, добави тя.

По думите й моделът ГЕРБ показва, че когато управлява безработицата е под 6%. „Правят се реформите, имаме активна външна политика“, допълни вицепремиерът.

За случая с Антон Тодоров, тя припомни, че той се е извинил. „Неслучайно подаде оставка и вече не е народен представител. Тези гейтове на тези хора, не че им омръзна, но ако това е начинът да бъдеш опозиция, то това е представата на БСП. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Ако това е целта, ние да не успеем да изпълним програмата си, не успяват. Нещата се движат“, коментира Захариева.

About the Author :

Leave a reply