Здравният министър: Никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение
01.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на здравната каса трябва да бъде стабилизиран, заяви в интервю за БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той увери, че никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение. Ананиев допълни, че се налага преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. Първото, с което се е заел новият екип на здравното министерство, е преглед на състоянието на държавните болници.

По думите на здравния министър, бюджетът за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите, които се дават на българските граждани.

„Има ясно изразени приоритети, в т.ч. един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване е 4 милиарда 712 милиона лева, което е осигурява ръст на разходите около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи към бюджета на НЗОК. Този ресурс ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване“, каза здравният министър.

Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат закривани, ако в региона, в който се намират, има друго лечебно заведение, което да поеме техния капацитет, обяви още Кирил Ананиев.

„Без наличие на национална здравна карта правим такава за държавните лечебни заведения“, каза той.

Почти е готов анализът на структурата на финансово управление на държавните лечебни заведения и отделно на мениджмънта с индикатори, които доказват причината за влошаване на финансовото им състояние – труд, който изисква година работа, подчерта министърът. Анализира се всяка болница, всяка нейна дейност и всяко отделение, така че да се види кои разходи са неефективни.

Ананиев добави, че няма да се закриват болници, които, макар и в лошо финансово състояние, са структуроопределящи за съответния регион. Те ще бъдат стабилизирани, за да могат да се самоиздържат и да вършат работата, за която имат техника и персонал.

Неразплатените разходи на държавните болници към днешна дата са около 420 млн. лв., а просрочените са около 160 млн. лв. От друга страна България е трета в света по брой болници на 100 хил. души от населението и втора в Европа след Германия, изтъкна Ананиев.

Някои клинични пътеки ще се преразгледат като алгоритъм – някои се нуждаят от увеличение на цената, другаде има лош мениджмънт и корупционни практики, трети трябва да преминат към доболничната помощ, където с по-малко средства да може да се извършват същите манипулации, съобщи министърът на здравеопазването. Преразглеждането ще стане съвместно с Българския лекарски съюз при подготовката на новия рамков договор.

About the Author :

Leave a reply