Опозицията бавела умишлено приемането на бюджета и дразнела
01.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания. Това посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощните дебати при гласуването на парите на държавата.

БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече – по 6-7 човека, коментира Стоянова пред бТВ и даде пример с това, че депутат дори е чел предложението на вносителя министерски съвет, само и само да запълни времето.

Има 2,5 млрд. повече разходи от планираните за предната година и много сектори ще го усетят, каза тя. Най-много пари отиват в образованието, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера.

„В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” финансистът уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата. „В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи тя.

Стоянова каза, че се е разиграла „малко по-голяма драма“ около текста, с който в комисията е гласувано намаление на субсидията за извънпарламентарните партии. „Воля“ оттегли предложението си преди второто гласуване. „Субсидиите не са просто едни пари, които се дават на партиите, а се дават, за да могат да извършват политическа дейност“, напомни Стоянова. Тя се аргументира с това, че големите партии имат хора, които работят за тях, помещения и компютри. По думите й, ако финансирането не се случи по правила през държавата , значи „да се обърнем към друго нерегламентирано финансиране, а това носи рискове“.

About the Author :

Leave a reply