БСП: Конституционният съд да отмени процедурата за приемането на Бюджет 2018
01.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентарната група на „БСП за България“ дава на Конституционния съд (КС) процедурата по приемането на държавния бюджет за 2018 г., за да се противопостави на поредния опит за неглижиране на Народното събрание. Това обяви заместник-председателят на Групата Жельо Бойчев на брифинг в парламента. От левицата не смятат да се обръщат за помощ към президента с искане да наложи вето.

Вчера ни беше обяснено, че няма смисъл да се правят предложения по бюджета, защото щели да бъдат необвързани, коментира Бойчев. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание, заяви той.

Бойчев обясни, че предложението на колегата му Васил Антонов да се отпуснат допълнителни 1 130 000 лева за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Атон е било прието, но в крайна сметка с окончателното гласуване не се съдържа в бюджета. Затова от левицата ще дадат бюджета на КС.

Васил Антонов коментира, че се изземва власт от Народното събрание и се прави опит парламентът да бъде превърнат в мокър печат към министъра на финансите.

Според Антонов поетият от финансовия министър Владислав Горанов ангажимент все пак да се намерят пари за храма „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир е част от демагогията. Той отбеляза, че средствата за дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет едва покриват минималните заплати за всички храмове на всички вероизповедания. По думите му, ако средствата за ремонта на двата религиозни обекта бъдат отделени от това перо, то ще е за сметка на заплатите.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) определи намеренията на БСП да се обърнат към КС като „див популизъм“. Тя посочи, че Васил Антонов не е дошъл на заседанието на бюджетна комисия да защити своето предложение и, ако бъде възприето, то да бъде отразено в рамката на държавния бюджет. Радвам се, че от БСП са решили да дадат този случай на КС, за да стане ясно, че тук противоконституционност няма, каза Стоянова.

Тя обясни, че снощи процедурата на гласуване на чл. 6 от държавния бюджет е била на такъв етап, че не е можело да се събере отново бюджетната комисия и да се внесе допълнителен доклад по рамката на бюджета, в който да бъдат включени и допълнителните средства. Бяхме в процедура на прегласуване и по никакъв начин правилникът или законът за публичните финанси не предвиждат възможност в този момент да се извърши разглеждане в комисия и внасяне на допълнителен доклад, каза Стоянова.

ГЕРБ е доказала като управляваща партия, че се грижи за нашите светини, и ще го докажем пак, заяви тя. Стоянова отбеляза, че нейно е предложението за увеличаване на средствата за Рилския манастир.

About the Author :

Leave a reply