Омбудсманът иска преразглеждане на решението за неизплатени заплати на работници
01.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Омбудсманът настоява председателят на социалната комисия в парламента да свика ново заседание, на което да бъде преразгледано решението от миналата седмица за промени в Кодекса на труда, които засягат издължаването на неизплатени възнаграждения при несъстоятелност. Мая Манолова е предала днес в парламентарните групи по едно писмо до председателите им в опит, по думите й пред медиите в Народното събрание, да привлече вниманието върху решението на социалната комисия.

БСП вече са декларирали подкрепа, съобщи националният защитник.

Става въпрос за гласуван на второ четене от комисията текст, който предвижда Главната инспекция по труда (ГИТ) да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми.   Депутатите от комисията решиха ведомството да изпълнява новата си функция от 1 юли догодина, за да може да изгради необходимия капацитет. Това предизвика недоволството на Манолова заради опасения, че много работници в заварено положение няма да могат да получат парите си, защото в момента има тримесечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, гражданите няма да могат да си получат дължимото.

Това не е партиен проблем, а основно право на гражданите, гарантирано в конституцията, коментира днес отново омбудсманът. И се възмути, по думите й, от бездушието, което цари в НС. Това е потресаващо за хората, които имат нужда от парите си, отбеляза Манолова.

Потресена съм, че министърът на труда беше активен участник в отрязването на възможността хората без заплати да си получат изработеното, добави тя. Затова е поискала от председателите на парламентарните групи да предотвратят това гласуване, което ще остави за Коледа хората без пари.

И не само за Коледа, те никога няма да си получат парите, алармира националният защитник. Мая Манолова припомни, че има европейска директива, имаме закон, който казва, че държавата гарантира в случаите на фалит на предприятия няколко заплати на работниците. Този закон, според нея, обаче не работи.

В офисите на омбудсмана в страната има постъпили жалби за неиздължени възнаграждения от около 4000 души. Става въпрос за 30 млн. лв., по оценка на ГИТ, които ги има в специализирания фонд, в него има 257 млн. лв. от солидарни вноски на работодателите, поясни Манолова. Тя вече се чудела „дали няма мистерия около тези пари, които са ги стиснали и не ги дават на тези, за които са събрани“.

Омбудсманът обясни също, че, ако ГИТ започне да внася молбите в съда януари-февруари догодина на база на извършени проверки, след преминаване на цялата съдебна и законова процедура, около Гергьовден хората ще могат да си вземат парите. Но, ако се приеме в пленарната зала отлагателния за шест месеца срок, няма да ги видят никога, защото всички срокове ще изтекат.

About the Author :

Leave a reply