Симеон Дянков: България ще постигне 5% ръст на икономиката през 2018 г.
04.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Бившият вицепремиер и финансов министър в първото правителство „Борисов“ Симеон Дянков прогнозира, че 2018 г. ще е добра за икономиката на България, че страната ще постигне 5-процентен растеж, в държавния бюджет ще дойдат между 5 и 7 млрд. лв. повече за харчене, а благодарение и на председателството управлението ще остане стабилно.

В интервю за Нова телевизия Дянков отправи препоръка да се развиват изоставащите региони, които заради липсата на инфраструктура и държавни политики обезлюдяват за сметка на добре развиващите се големи градове, каквито са София и Пловдив.

Дянков се изказа скептично за идеята да се разследват приватизационните сделки от преди 20 г. „Трябва да се гледа напред, към регионалните политики, а не да се връщаме назад и постоянно да търсим къде е грешката от преди 20 г. Политически ще се говори много, но нищо няма да се случи практически, а хората от Белоградчик, Разград и Ловеч ще си тръгнат. От това разследване на приватизацията няма да излезе по-голям растеж, нито работни места“, каза той.

Помолен да коментира конфликта в управляващата коалиция във връзка с т. нар. царски имоти, Дянков посочи, че те са на държавата и досега различни министри са се борили успешно те да отидат при нея. Ще е смешно и глупаво според него да се мисли как да не отидат в държавни ръце като се „танцува със саби за ден“.

Бившият финансов министър препоръча сегашният здравен министър Кирил Ананиев, който е финансист по професия, да се фокусира върху преглед на това откъде изтичат парите в системата вместо да предлага мораториум за най-новите лекарства и за броя на болниците.

„Управлението е стабилно и ще остане стабилно, председателството дава повече сигурност на едно управление. Обикновено правителствата се чувстват несигурно в трудна икономическа обстановка, на нас ни предстои добър период“, обобщи Дянков.

About the Author :

Leave a reply