Социалният министър: 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки
04.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лв., също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е. по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.

„БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система“, каза Петков.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира. че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. Това беше един от аргументите да подкрепя предложенията народен представител за влизане по-късно в сила.“, каза още министър Петков.

„След като бъде приет закона ИА „Главна инспекцията по труда“ ще направи всичко възможно да защити интересите на работници и служители така, както го прави и сега. Решението дали ще има отлагателен срок е в ръцете на народните депутати“, обясни Петков.

По думите му се получава проблем, че за някои фирми, ако се даде отлагателен срок за влизане в сила и остане 12-месечен срок, част от работниците не биха могли да получават заплатите си.

По отношение на пенсиите той каза, че от 1 януари пенсиите продължават да нарастват поради това, че продължителността на осигурителния стаж във формулата се увеличава.

About the Author :

Leave a reply