Изпълнителната власт няма да се меси в делата за царските имоти
04.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове до този момент, тъй като това е от компетенцията на съдебната система. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти, като представи становището на работната група към Министерството на правосъдието за делата за т.нар. царски имоти между държавата и наследниците на Цар Борис III и Фердинанд. За становището е уведомен премиерът Бойко Борисов.

Работната група е била създадена по разпореждане на премиера заради писмо на Симеон Сакскобургготски до Министерския съвет, омбудсмана и председателя на парламента. Становището казва още, че, както ясно е посочено  в мораториума, приет през 2009 г., действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт. Чрез мораториума се спира разпореждането със земи и имоти, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

Цачева обясни, че въпросите за имотите извън съдебните спорове, които вървят, могат да бъдат решени със специален закон, което е от компетенцията на законодателната власт.

До този момент в съда в Страсбург са заведени три жалби от наследниците на Борис III, като Министерството на правосъдието няма информация по тези дела, стана ясно още от думите на министъра. Държавата е спечелила окончателно трите дела за имотите „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“, а на две инстанции за „Врана“ и Царска Бистрица“.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че делата за имотите продължават и молбите за споразумение ще бъдат оттеглени. Той каза още, че МРРБ е изплатило адвокатски хонорар за делата за „царските имоти“ около 1 млн. лв, като уточни, че толкова е платило и Министерството на земеделието, храните и горите, което също е страна по някои от делата.

Снимка: бТВ/Ладислав Цветков

About the Author :

Leave a reply