Президентът Радев подкрепи френските намерения за реформи в Евросъюза
05.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Изключително важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана, заяви президентът Румен Радев след среща с френския си колега Еманюел Макрон в Париж. Радев е на тридневно работно посещение във френската столица.

Напълно споделяме вашия приоритет, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на обединена Европа, както и вашите виждания, че тази отбрана изисква силна европейска обединена отбранителна индустрия, каза Радев. Той посочи, че в това отношение България има голям потенциал в областта на производството и на научните изследвания. И двамата очакваме задълбочаване в нашето двустранно сътрудничество, така че този потенциал да може да се разгърне на картата на Европа, заяви държавният глава.

Бихме желали да видим много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция в България, отбеляза още българският президент и припомни, че утре ще се срещне с представители на френския бизнес.

Той благодари за подкрепата за кохезионната политика и коментира, че тя не е просто трансфер на средства, а нещо много важно за единството на Европа Тя би облекчила икономическата имиграция в по-богатите държави и демографската криза в по-бедните държави, смята Румен Радев. По думите му, за да има ефективна кохезионна политика, трябва да има и ефективни мерки за борба с корупцията. За това ние в България също работим усилено, допълни държавният глава.

Той заяви, че една от задачите на нашето председателство е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с мигрантската криза. В това отношение приемането ни в Шенген е важен фактор за допринасяне за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница, заяви Румен Радев.

Българският президент изрази подкрепа за френските виждания за реформи и за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука. Затова оценяваме вашия подход и във връзка с предложението за създаване на европейски университети, коментира Радев. Той благодари за подкрепата за някои важни направления като това да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, което ще спомогне за изграждането на нови лидери, както и за създаване на международен институт за устойчиво развитие с научен център, който ще бъде с участието на останалите балкански държави.

За мен интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход, не само социална политика, не само правосъдна реформа и транспортна енергийна и дигитална свързаност, а общо развитие на образование и наука, коментира Румен Радев.

Българският президент отбеляза, че българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за още по-тясно сътрудничество, защото България има амбицията не само да бъде посредник и координатор, а да постави на масата най-критичните проблеми пред съюза, които искат ясна визия и смел подход.

Френският президент Еманюел Макрон оцени високо доброто сътрудничество с България. Той очерта три основни области, в които искаме да развием двустранните си отношения – отбраната, икономическото сътрудничество и увеличаване на инвестициите в двете посоки, както и образованието. Макрон определи страната ни като важен партньор. Ще подкрепяме България по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, заяви още френският президент.

След срещата с френския президент програмата на българския държавен глава предвижда посещение в Европейската космическа агенция и среща с представители на българската общност.

About the Author :

Leave a reply