Проф. Григор Горчев: Неправилно е да делим болниците на държавни и частни
05.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Известният гинеколог и онколог проф. Григор Герчев коментира пред БНТ наложения мораториум върху нови лекарства и лечения, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични лекарства. Той отбеляза, че е неправилно в обществото болниците да се делят на държавни и частни, а единственият критерий при оценката им трябва да е качеството на болничната услуга. Той обаче заяви, че държавата не е изградила и една съвременна болница за последните 25 години, заради което нишата е била заета от частни инвеститори.

Въпросът с мораториума върху лекарства трябва да се погледне от две гледни точки, заяви проф. Горчев. Той допълни, че е разбираема гледната точка на министъра на здравеопазването, който е финансист. Според него трябва да има бюджетна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в болниците.

„Държавата трябва да инвестира в нови болнични заведения, които ги няма на пазара, заради което частните инвеститори инвестираха в нови болници“, смята специалистът.

Проф. Герчев коментира, че в България са малко центровете, където се извършва цялостно лечение на онкологични заболявания. Той допълни, че липсата на контрол предполага появата на злоупотреби. „Малко са центровете, които събират всичко в едно и се допускат съществени грешки по отношение на добрата практика в химиотерапията. Злоупотребата е неоспорим факт, така че има механизми, които трябва да се движат естествено и да се ограничи злоупотребата“, каза той.

Проф. Герчев се обяви и за по-строг контрол върху начина, по който се разтварят и разпределят лекарствата за химиотерапия и лечение на онкоболни. Той подчерта, че търговците се стремят да печелят и че скъпата химиотерапия има благотворен финансов ефект върху болниците, но е опасно, когато лекарите влязат в ролята на търговци.

Проф. Герчев подчерта, че освен преустрояване на клиничните пътеки, трябва да има и преизчисляване на цената на лекарствата, защото 30% от бюджета на Здравната каса е предназначен за закупуването на лекарства. По думите му това е с десетина процента повече от средната стойност, която плащат европейските държави за лекарства.

Снимка: БНР

About the Author :

Leave a reply