Румен Радев се срещна с новата шефка на ЮНЕСКО
05.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Опазването и развитието на историческото наследство и подкрепа за образованието и науката са били сред темите на срещата на президента Румен Радев и генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле днес в Париж, съобщиха от секретариата на държавния глава.

Поставих въпроса за помощ при дейностите при археологически разкопки, в България имаме още много какво да откриваме, а не ни достигат средства, коментира Радев пред журналисти след срещата. Той отбеляза, че е много важна и дейността по тяхното опазване и по време на разговора е обсъдено как да се разшири тази дейност и на международно ниво, така че да бъдат инкриминирани всички опити за кражба на такова наследство.

Двамата са обсъдили и как образованието да бъде по-ефективно и достъпно за всяко дете. ЮНЕСКО има своите проекти и трябва да работим заедно в това направление, да се налагат общи европейски и световни стандарти, посочи държавният глава.

Одре Азуле напълно подкрепя нашата идея, която изложих и пред президента Макрон, за развитие на наука и високи технологии не само на Запад, но и на Изток, което означава хармонично развита Европа, отбеляза още Румен Радев. Той уточни, че по една от идеите се работи от доста време – за изграждане на международен институт за устойчиво развитие с научен център, където да има и ускорител на ядрени частици. Когато това се реализира, ще имаме на едно място и наука , и образование, и медицина на много високо ниво, коментира президентът. По идейния проект се работи усилено, а по инициатива на държавния глава е създадена и междуведомствена работна група по проекта.

Румен Радев посочи, че този проект ще обединява балканските държави и изрази надежда, че време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще бъде поставен „на масата“. Не можем да говорим за интеграция на Западните Балкани само ако предлагаме социални проекти и проекти в областта на правосъдната система и свързаността, трябва да има интеграция в областта на образованието и науката – тогава можем да говорим за всеобхватен подход към Западните Балкани, смята държавният глава.

Радев определи разговора като ползотворен и отбеляза, че България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО и имаме много проекти и много бъдеще заедно.

Следобед предстои среща на държавния глава с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия.

About the Author :

Leave a reply