Нинова обвини ГЕРБ, че лъжат за Техноимпекс, сделката била проверявана
06.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в лъжа относно „Техноимпекс“ и показа документи за подаден сигнал и извършени проверки на приватизацията на дружеството. Миналата седмица от ГЕРБ цитираха писмо от главния прокурор Сотир Цацаров и посочиха, че не са подавани сигнали и не са извършвани проверки по приватизацията на „Техноимпекс“.

Не са подавани сигнали – лъжа номер 1, подаден е сигнал, подписан от КТ „Подкрепа“, посочи Нинова. Не са извършвани проверки – лъжа номер 2, извършвани са две такива плюс финансова ревизия, добави тя. Нинова показа документи от 1998 г., 1999 г. и 2001 г.

ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, чете се едно изречение от него, но не се показва целият документ, коментира лидерът на БСП и посочи, че се е сдобила с него. Нинова отбеляза, че с това писмо главният прокурор казва, че сделката е отново проверена през юли 2017 г. и е потвърдено, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления.

Първият документ, който лидерът на БСП показа, е писмо от 1998 г. от икономическа полиция, с което във връзка с прокурорска преписка й искат заверени служебни копия на документи на „Техноимпекс“. Тя представи пред медиите и протокол от 1999 г. за доброволно предаване на исканите документи. Нинова показа и постановление от Софийска градска прокуратура от 2001 г., изпратено и до КТ „Подкрепа“, в което се казва, че Софийска апелативна прокуратура е отменила постановление на СГП и е разпоредила допълнителна проверка и финансова ревизия на дружеството. В документа в заключение е написано, че от предварително извършената проверка, допълнителната такава и финансовата ревизия за 1998 г. се налага изводът, че при извършване на приватизационната сделка на „Техноимпекс“ министерството е спазило необходимите процедури и липсват данни за образуване на предварително производство.

„ГЕРБ, защо лъжете за „Техноимпекс“ и за Корнелия Нинова“, попита тя. По думите й цялата идея за ревизията на прехода през последните няколко седмици се свежда до „Техноимпекс“ и Корнелия Нинова. Чули ли сте някой да говори за приватизацията на гигантите в българската икономика – на „Химко“, „Кремиковци“, БТК, „Булгартабак“, на електроразпределителните дружества? Кога някои от тези, които разпродаваха и разпарчатосваха, ще излязат с ей такива документи, попита тя.

Тя отбеляза, че дружество с 28 акционери купува „Техноимпекс“, не е само Корнелия Нинова. Нямам никакви зависимости, престъпления не съм извършила, заяви Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че е лъснала истината за идеята на ГЕРБ за прехода. Тези хора нямат никакво намерение да въздадат справедливост и възмездие, посочи тя.

Нинова отбеляза, че когато предложила лидерите на парламентарно представените партии да се съберат и да вземат политическо решение за ревизия на целия преход, всички изчезнали яко дим.

Получих писмо от Цветан Цветанов, който не съм канила на такава среща, че бил зает и затова изпраща Данаил Кирилов. Ама Данаил Кирилов ще пише законодателни текстове, той не е лицето, което ще вземе политическото решение, тази партия лидер няма ли, коментира тя. Г-н Карадайъ ми написа, че е в чужбина и не може да дойде на тази среща, патриотите мълчат, добави Нинова.

Относно обвиненията на Антон Тодоров, тя посочи, че семейното й жилище от 89 квадрата е купено с кредит и показа документи.

About the Author :

Leave a reply