Бойко Рашков учуден: Спецсъдът започва да става основен съд
06.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Струва ми се, че Специализираният наказателен съд започва да става основен съд, с много дела, те стоят по коридорите. На него се гледа по-различно, не знам защо. Това са думите на директора на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в отговор на въпроси на депутати при обсъждането на доклада за дейността на службата за 2016 г.

Според негови наблюдения, по количествен критерий спецсъдът замества СГС отпреди две години, когато софийският съд е бил претоварен. Така се давал аргумент на Специализирания съд да оправдае евентуални грешки с големия обем дела. Не искам да вярвам, че претоварването на съда има за цел да ограничи времето на съдиите да четат делата, отбеляза Рашков.

Той не скри за сериозни проблеми с ДАНС – не само за тази година, но и назад, като настоя темата да се постави за обсъждане, защото мандатът на Бюрото е към края си. Най-голям брой некачествени искания за СРС са били изготвени от тази служба, по думите на Бойко Рашков. Във връзка с подобни нарушения беше отстранена бившият председател на софийския съд Владимира Янева, в същото време зам.-председател с повече нарушения не е отстранен, коментира ръководителят на Бюрото,обръщайки внимание на двоен стандарт.

Не получаваме необходимото съдействие от прокуратурата, обяви също Рашков пред депутатите.

Той информира, че има стотици сигнали за нарушения при използване на специални средства, но в същото време има мълчание от тези органи, които бюрото уведомява. Като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС, изброи ръководителят на Бюрото.

Той обяви, че Бюрото не може да гарантира вече на сто процента на хората, че може да направи пълна проверка дали са били подлагани на ограничения на гражданските им права чрез СРС, защото „отговорите, както установихме тази година, които дават прилагащите структури не отговарят на истината“. В осем случая, посочи Рашков, сме установили, че органите не са отговорили на Бюрото дали са използвали СРС, в т.ч. за един политик и за едни магистрат, подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи връзката му с политик от тази зала.

По отношение на корупцията исканията за СРС са толкова малко, че не мога да си обясня необходимостта да се създава специален орган за борба точно с нея, коментира още ръководителят на Бюрото.

Има ли СРС за операции по тероризъм – по този текст от закона няма, така Рашков потвърди констатация на зам.-председателя на комисията за контрол на спецслужбите Славчо Велков по-рано днес. В Германия има 300 дела за тероризъм в прокуратурата, у нас няма нито едно, подчерта Бойко Рашков.

И допълни, че има 8000 разрешени оперативни способа, но неприложени от ДАТО, като няма уведомления за отказа от съответната агенция.

Ръководителят на Бюрото поиска допълнителни правомощия за служителите, за да получават възможност да се запознават с аргументите на заявителите и да се изказват по тях, а не просто да съзерцават отстрани. Тази година имало три случая на отказ да се запознаят с аргументите на ДАНС за СРС, като в единия случай ставало дума за известен човек, който, подчерта Рашков, не е в залата.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply