Главният прокурор отрича да има масово подслушване в страната
06.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„Да се твърди, че едва ли не в страната има масово подслушване, това е една апокалиптична картина, която не отговаря на действителността“, коментира главният прокурор Сотир Цацаров при дебатите в парламента по Доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за извършената дейност през 2016 г.

Той обясни, че е поискал думата след председателя на Националното бюро, за да отговори на изнесени дълбоко неверни факти. По думите му 80 процента от това, което се е чуло в пленарната зала, имало политическа окраска.

Подслушване на журналисти – не, масово подслушване на политици, магистрати и журналисти – не, заяви Цацаров. Той определи като дълбоко неверни твърденията, че десет процента от използваните СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати. Според Цацаров откритото заседание не е оправдание да не се споменават имена.

Главният прокурор обясни, че най-голям брой са разрешенията за използване на СРС в спецсъда, защото той издава разрешения за организирани престъпни групи, които са минимум от трима души, а в някои случаи достигат 35. Не е вярно, че няма СРС за тероризъм, каза още той.

Цацаров коментира, че твърденията за нарушения от ДАНС и ДАТО са получили прокурорски отговор и са дълбоко спекулативни. Относно неприложените от ДАТО 8 000 способа, той обясни, че става дума не за самоволно неизпълнение на съдебен акт, а за случаи, в които това се е оказало практически невъзможно. Той даде пример с разрешение за използване на СРС за пет телефонни номера, а се оказва, че лицето вече не ползва три.

Цацаров коментира, че е нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, на която колегите от ДАНС, ДАТО, МВР мълчат, а Националното бюро се оказва единствена институция, която познава и спазва закона и се бори срещу безобразията.

По закон това бюро може да наблюдава само процедурите по разрешаване на СРС и това не е призив за ограничаване на правомощията му, каза главният прокурор. Той отбеляза, че разпореждането от съдия е задължително за всички и Бюрото няма право да ревизира със свои актове съдебни актове.

Относно упреците към него за мълчание, Сотир Цацаров каза, че няма сигнал на Бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско постановление. Един съвет към колегата, който ми пише писма – когато имате недоволство от прокурорско постановление, то се изразява не чрез повторно писмо до главния прокурор, а чрез жалба или поне сигнал до по-горната инстанция, добави той.

Относно обвиненията в двоен аршин към Владимира Янева и заместник-председателя на СГС със 110 нарушения, Сотир Цацаров обясни, че е образувано досъдебно производство по доклада на бившия председател на СГС Калоян Топалов и до този момент продължават усилията на наблюдаващия прокурор да се снабди с всички необходими документи, които упорито не се предоставят от СГС.

About the Author :

Leave a reply