Докладът на Националното бюро за контрол на СРС бе приет с голямо мнозинство в парламента
06.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Със 182 гласа „за“, един „против“ и три гласа „въздържал се“ парламентът прие доклада за дейността на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г.

В отрицателен вот председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че този доклад, който съдържа обективни данни, статистика, е бил използван по груб политически начин, за да се внуши, че съществуват „еди какви си проблеми“. Дадохме възможност, подчерта той, на един от членовете на колективен орган да изразява лични мнения. Това беше брилянтен пример на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на НС, възмути се Кирилов. „Живот и здраве да доживеем до следваща процедура за избор на членове на този орган, ще знам и какво да питам“, завърши той.

В последните му думи лидерът на БСП Корнелия Нинова видя директна заплаха към сегашния директор на Националното бюро Бойко Рашков, само защото казвал истината.

Депутат от управляващото мнозинство току-що заплаши избрания легитимно директор на Бюрото, че ще дойде процедура за избор и тогава ще видим кой какво прави, коментира тя. Това е грубо погазване на демократичните принципи на правовата държава, Вашите заплахи за уволнение са политически натиск, обвини лидерът на левицата председателя на правната комисия.

Парламентарният председател Цвета Караянчева, уточни, че Данаил Кирилов е изразил лична позиция.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти обърна внимание, че Рашков не е отговорил дали има подслушвани политици и журналисти.

About the Author :

Leave a reply