Главният прокурор: Имаме ресурс да разследваме приватизацията
07.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Има ли сили прокуратурата да разследва всички приватизационни сделки, ако отпадни изискването за давността, проверявана ли Корнелия Нинова за придобиването на „Техноимпекс“ чрез РМД и има ли злоупотреби при изграждането на оградата с Турция. Въпросите зададоха депутати от правната комисия, а отговорите даде главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров изнесе информация, че доклад на ДАНС от 2016 г. е изпратен до прокуратурата. Той е направен по нареждане на премиера и е за проблеми при приватизационни сделки. В допълнение към доклада е изпратено на прокуратурата, на 1 декември 2016 г., приложение за документи свързани с редица сделки за предприятия, сред които „Софарма“ АД, „Кремиковци“, „Победа“ , „Техноимпекс“ и други. Малко по-късно ДАНС изпраща справки за четири от предприятията, като след това за всяка от тези сделки материалите са изпратени на компетентната прокуратура. Няколко месеца по-късно е първият отказ за образуване на досъдебно производство по причина – изтекла давност. Същият отказ има и за останалите сделки.

Главният прокурор посочи, че в периода 2004 г. – 2017 г. има около 700 проверки на тема приватизация по два основни члена в Наказателния кодекс, като уточни, че информацията няма как да бъде с точност. По всички тях обаче няма образувани дела поради изтекла давност или други правни основания.

По казуса с „Техноимпекс“ Сотир Цацаров каза, че проверката по приватизационната сделка е прекратена поради изтекла давност, както и че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление.

В доклада на ДАНС е било посочено още, допълни Цацаров, че има няколко основни типа проблеми при приватизационните сделки – немотивирано сключване на допълнителни споразумения към договорите, от които се изменят първоначалните условия в полза на купувача; пропуски и несъответствие в приложените методи за извеждане крайната пазарна стойност на дружествата; неефективен следприватизационен контрол и други.

По темата с идеята за отпадане на давността за разследване на приватизационни сделки, Сотир Цацаров каза пред медиите, че „проблемът не е в приватизацията сама по себе си, а в измененията на закона впоследствие и измененията на приватизационните договори“. Според него вариант е да се открие възможност, по която държавата да търси разваляне сделките или пълното им изпълнение.

При обсъждането в правната комисия главният прокурор отбеляза още, че проблемът със сградата на специализираният съд трябва да бъде решен, тъй като може да се блокира работата му. Той коментира и проблемът със злоупотребата с лекарства и медицински изделия, като посочи, че могат да се направят промени в НК, които да позволят прокуратурата да подобни случаи.

За възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция, т.нар. ограда, главният прокурор каза, че се прави проверка на прокуратурата по сигнали, като според възложен доклад на ДАНС има завишение на проектната стойност и несъответствие с пазарните цени при изграждането. Предстои проверяващият прокурор до седмица да прецени дали да образува наказателно производство по случая.

About the Author :

Leave a reply