Форум на високо равнище за западните Балкани се провежда в София
07.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Премиерът Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще открият днес в София форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани.

На конференция в НДК по покана на българския премиер ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония – Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Снощи премиерите на България и Албания Бойко Борисов и Еди Рама проведоха работна среща. Двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения, като подчертаха отличния им характер на политическо ниво и съществуващия потенциал за задълбочаване на търговско-икономическите контакти, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов е посочил, че като председател на Съвета на ЕС, България ще подкрепи усилията на Албания за присъединяване към ЕС. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Вашето правителство, за да подпомогнем процеса на реформи в различни сфери. Албания може да постигне необходимия напредък, който да създаде условия за решение за започване на преговори за присъединяване, отбелязал той.

И двамата са се обединили около тезата, че регионалното сътрудничество има важна роля за укрепването на стабилността и развитието в региона. Като приоритет в това отношение е било посочен изграждането на Коридор номер 8, който ще свърже Адриатическо с Черно море.

Министър-председателят Борисов е благодарил на албанския си колега за включването на българското малцинство в Закона за защита на националните малцинства в Албания – акт, който определи като проява на европейски подход и политическа зрялост.

Албанският премиер Еди Рама е изказал благодарността си за оказаната хуманитарна помощ от България за пострадалите от наводненията хора, която страната ни изпрати тази сутрин за Тирана. България реагира с незабавна доставка на най-необходимото за хората при справяне с бедствието, утре предстои и трети полет до Тирана за следващата пратка, е казал Борисов.

Късно снощи премиерът Борисов даде и официална вечеря в резиденция „Лозенец“, където посрещна косовския президент Хашим Тачи, президента на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама и на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Македония Кочо Ангушев, вицепремиера на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, както и Кристалина Георгиева.

About the Author :

Leave a reply