Арбитражът: България да плати на Русия 1,1 млрд. лв. заради АЕЦ „Белене“
16.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

България ще трябва да плати 1,1 млрд. лева (550 млн. евро) на руската компания „Росатом“ заради това че е спряла проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщи на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова.

Сумата е присъдена от парижкия арбитраж, където се води делото от 2013 г. Според руските медии обаче, сумата за плащане е 620 млн. евро.

„Решението на арбитража е пристигнало на електронната поща на Националната електрическа компания късно снощи и според първия му прочит, сумата е дължима за поръчаните реактори за централата“, обясни Петкова. Министърът уточни, че след плащането на сумата, НЕК ще стане собственик на актив, с който ще може да разполага. Все още не е ясно откъде ще вземе парите София.

Към момента „Росатом“ е изработила напълно един реактор и част от втори за АЕЦ „Белене“, стана ясно по време на пресконференцията. НЕК е поръчала изработването на оборудването от „Росатом“ през 2008 г. Страната ни спря окончателно проекта за изграждане на втора атомна през февруари 2013 г. с решение на Народното събрание.

Първоначалният иск на руснаците беше за 2,5 млрд. лева. Половината от него е удовлетворена от арбитража. Според решението на Париж, България не дължи обезщетение на Русия за пропуснати ползи заради спирането на централата.

About the Author :

Leave a reply