Четвърти ден ще продължат протестите в Пирогов
08.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Четвърти ден днес лекари, медицински сестри и санитари излизат на протест пред входа на спешната болница „Пирогов“. Те обвиняват ръководството в лошо управление и искат оставката му. От ръководството пък отрекоха обвиненията и излязоха с декларация, че се уронва авторитетът на болницата.

Протестиращите твърдят, че в последния месец заплатите им са намалени. От ръководството уточниха, че всъщност не са успели да изплатят допълнителното материално стимулиране на служителите, защото трябвало да покрият дългове към доставчици.

Вчера в третия ден, протестиращите призоваха бивши и настоящи пациенти да подкрепят исканията им за оставка на ръководството на „Пирогов“. В първия ден от протестите служителите на болницата дадоха примери за скандални, според тях, назначения и раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на служители с намалени заплати. Според протестиращите има натиск за преподписване на трудови договори и орязване на заплати.

Ръководството на „Пирогов“ даде извънреден брифинг за медиите, като категорично отрече всички твърдения и обясни, че само допълнителното материално стимулиране за октомври е забавено. Зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски прочете декларация от името на лечебното заведение, с която заяви, че категорично не са съгласни и остро протестират срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят в болницата.

Според проф. Габровски декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни, са абсолютни инсинуации. „Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогодишното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение“, заяви проф. Габровски.

По думите му болницата отчита подобрени финансови резултати, особено през последния месец, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. „Преди Коледа ще бъдат изплатени, както месечните заплати, така и ДМС. Никой не е подписал декларация за преназначаване на изпитателен срок. Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов” и насажда нарушаване доверието на пациентите“, заяви още проф. Габровски.

About the Author :

Leave a reply