На 8 декември празнуват българските студенти
08.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Днес е празникът на българските студенти, а освен в големите градове те ще отбележат деня с екскурзии в големите български курорти. По този случай охраната в курортите е засилена, ще се преследват строго нарушаването на обществения ред, а също и шофирането в нетрезво състояние.

По случай празника в столицата ще има денонощен градски транспорт. От 24 часа на 8 декември до 5.00 часа на 9 декември „Центъра за градска мобилност“ ще осигури нощно движение по автобусни линии 94 и 280.

Във връзка с празника ръководството на ГД „ Националната полиция“ предприема допълнителни мерки за сигурност. Целта е гарантиране на обществения ред и сигурността на младите хора, както и безопасността на движението по пътищата. С превантивна цел са проведени срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, на които са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства и са дадени препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация за своевременно реагиране при необходимост.

Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около питейните и увеселителните заведения, и места за подслон до 11 декември2016 г., на които се очакват празнуващи. Специално внимание ще бъде обърнато на курортите, където традиционно празнуват студентите.

Активно ще е полицейското присъствие и по пътищата. В случай на усложнени метеорологични условия своевременно ще се въвежда временна организация на движението, съгласувано със стопаните на пътя, при необходимост трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.

Планирани са и специализирани полицейски операции, в рамките на които полицейските екипи ще следят и за продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход. Акцентът в акцията на пътните полицаи ще е проверка на водачите, които управляват моторни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотични вещества или такива, които шофират без да са правоспособни и карат неизправни автомобили.

Ще се извършват проверки и ще се осъществява контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол. Засилва се контрола и за употребата на пиротехнически средства и огнестрелно оръжие.

През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище. Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември – когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

About the Author :

Leave a reply