Димитър Маргаритов се надява пазарът да е „чист“ за студентския празник
08.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Председателят на Комисията за защита на потребителите изрази надеждата, че празнуващите студенти няма да срещнат сериозни проблеми при отбелязването на 8 декември, но ги призова да бъдат активни ако забележат нередности. Той допълни, че при евентуални нередности студентите е редно първо да се обърнат към служителите на хотелите или туроператорите, а след това да подадат сигнал към Комисията за защита на потребителите на специалния телефон 0700 122 99, на сайта на агенцията или на специалното мобилно приложение.

Нарушенията досега са свързани главно с това, че е спестена информация за пакети с услуги, заяви Димитър Маргаритов пред БНТ. Основните проблеми ще бъдат забелязани от празнуващите днес и те ще сигнализират, за да отидат служителите на КЗК на място и да предотвратят по-опасни нарушения, допълни той.

„В предишни години имаме подадени сигнали в деня на празника, че в хода на настаняването няма достатъчно стаи, че се налага да се прегрупира компанията“, каза Маргаритов.

Той призова денят да не се разваля с прекомерната употреба на алкохол и се обърна към студентите с апел за активност – първоначално чрез контакт с представители на туроператора или персонала на място, но припомни, че след това може да подадат сигнал на 0700 122 99 или на специалното приложение „Аз, клиентът“.

„Целият този комплекс от възможни действия е налице и ще направим необходимото да санкционираме, ако е извършено нарушение“, каза комисарят.

Той призова всяко несъответствие между срокове на годност и друга обявена информация за качествата на продукт и самия продукт да се сигнализира към КЗК или Агенцията за защита на потребителите. Чести нарушения по коледно-новогодишните празници са недостатъчно количество на предлаганите продукти, например.

Председателят на КЗК напомни, че при онлайн поръчките трябва да се следят сроковете за доставка, ако става дума за подарък, например. Маргаритов допълни, че при неспазване на срока за доставка, потребителят има право да се откаже от покупката.

Маргаритов призова когато потребителите правят резервации в последната минута, да питат дали има допълнително таксуване, като вечеря или част от програмата.

About the Author :

Leave a reply