Здравният министър скочи срещу вето на президента за лекарствения мораториум
11.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и в света, медикаменти, заяви на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От здравното министерство уточниха, че брифингът е заради проведения в събота протест на пациентски организации и заради ветото на президента върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Президентът Румен Радев наложи в петък вето на параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. „Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.“

Министър Ананиев каза, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, „че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира“. По думите му „това показва организирания характер на този протест“.

Мотивът на президента за неговото вето, че „ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, или че се нарушава равенството на гражданите, според мен са най-малко несериозни“, заяви министър Ананиев.

Той каза, че в нашата НЗОК 30 процента от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, а в страните членки на ЕС този показател се движи между 15 и 20 процента. Министър Ананиев заяви, че при разговорите му с министрите на здравеопазването от ЕС, те са споделили, че са приятно изненадани от нашия позитивен лекарствен списък – с многото лекарства в него и с ускорените темпове на приемане на новите молекули. „България е една от страните, в които най-бързо се вкарват новите молекули, създадени от фарма индустрията“, коментира министър Ананиев. Той отбеляза обаче, че трябва да се търси баланса, защото не винаги новите молекули, преди тяхното изпитване, носят положителен ефект върху лечението на българските граждани“.

Ананиев каза, че в началото се е говорело за 17 нови молекули (лекарства и терапии), за седмица тези молекули са станали 27, а днес вече са 32. „Тези 32 молекули изискват допълнителен ресурс от около 40 милиона лева. Освен това, влизането на новите молекули през 2017 г. и тяхното целогодишно финансово отражение през 2018 г., ще води също до около 20 милиона лева допълнително“, коментира здравният министър. Той обобщи, че „това са нови 60 милиона лева, които ще бъдат над преразхода от 100 милиона лева през тази година“.

About the Author :

Leave a reply