Плевен отбеляза 140-годишнината от освобождението си от робство
11.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Сто и четиридесет години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: „Плевен падна!“, но малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си снощи в Плевен по повод 140-годишнината на Плевенската епопея.

„След пет месеца на кървава обсада, руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната Руско-турска война. Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа“, отбеляза той.

По думите му войната се е превърнала в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен, заяви президентът.

„Днес обсадата на града наричаме епопея. Победата бе заплатена с костници и братски могили навсякъде из Плевенския край. Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата“, добави държавният глава.

Той се обърна към плевенчани с думи на благодарност, защото съхраняват спомена за онези кървави дни достойно и с чувство за дълг. „Защото вашият град продължава да бъде истински мемориал на героите от войната. Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но здрав мост на народната памет, и когато това се предаде на следващите поколения, след тях причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода“ каза Румен Радев.

„Но ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техния подвиг ние няма да забравим“, заяви в заключение президентът.

Държавният глава участва в тържествената заря-проверка по повод 140-годишнина на Плевенската епопея, която се състоя на централния градски площад „Възраждане“ в Плевен.

Преди да приеме почетната гвардейска част Румен Радев е получил от децата на училище „Петър Берон“ подарък – нарисувани от тях картини, посветени на годишнината.

В тържествения строй на зарята-проверка бяха и осем знамена-светини.

След зарята на фона на параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ бе представен звуков и светлинен спектакъл, наречен „Плевен падна! Ден велик“.

About the Author :

Leave a reply