Канада е много добре предразположена към България, твърди зам-.външен министър
11.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Увеличаването на търговския стокообмен между България и Канада е една от основните цели между двете страни след отпадане на визите за краткосрочен престой. Взаимното насърчаване на бизнеса между компании от двете страни беше акцент в разговорите на зам.-външния министър Георг Георгиев по време на посещението му в Канада.

„Отпадането на визовия режим се отнася за тези, които отиват до 6 месеца в Канада като крайната дата на отпътуването се определя от граничните власти при постъпване в страната. При образование, при работа продължават да действат правилата, които и сега до момента познаваме – изисква се виза, която нарочно да дава правото да учите или да работите в Канада“, каза Георгиев пред БНТ.

Краткосрочната виза се издава преди да се отиде. Има изнесен визов център на Канада в София. Канадското правителство ще води статистика дали се правят злоупотреби със системата. Лесен начин това да стане е електронната система ETA, в която трябва да се регистрирате преди пътуване.

Освен туристическите пътувания и възможността да се посещават близки и приятели в Канада, предимство са и бизнес пътуванията. Георгиев е забелязал, че Канада е изключително добре настроена към нас като един потенциален партньор за търговия. България е традиционно силна и позната със селскостопанската продукция, с фармацевтичната промишленост и с високите IT технологии.

Има възможност за откриване на директни полети до Канада. Георгиев каза, че е трудно да се поставят срокове за това. Но със сигурност, в контекста на засиления стокообмен и отпадането на визите, имаме една по-голяма сигурност, че това може да се случи.

Георг Георгиев коментира, че евентуалното преразглеждане на Лозанския договор няма да се отрази добре на атмосферата на Балканите. По думите, му балканският регион трябва да бъде зона на разбирателство, която да допринася за стабилността в Европа.

„Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи: Това да бъдем обърнати в една посока и да се движим рамо до рамо с цел преследване на интересите на нашите държави, е най-доброто, което можем да постигнем, и то със сигурност не би кореспондирало с това да говорим за ревизия на договори или да се връщаме в моменти от историята, които са чувствителни и болезнени за всички страни.

About the Author :

Leave a reply